Grădina Zoologica a fost deschisă publicului timişoarean, în anul 1986. Adăpostea atunci aproximativ 30 de specii, majoritatea speciilor proveneau din fauna ţării.

De la deschidere şi până la finele lui octombrie 2005, a fost administrata de către Regia Autonoma Horticultura, transformată ulterior în societate comercială. Modul de intreţinere al acestui obiectiv nu se ridica la standardele cerute unui astfel de obiectiv.

Pentru a remedia aceasta situaţie, începand cu anul 2002, Primăria Municipiului Timişoara a obţinut titlul de proprietate asupra terenului, pe care se află amplasată Grădina Zoologică iar apoi, în anul 2003, în calitate de proprietar a 6,34 hectare, a început realizarea Studiul de Fezabilitate pentru reamenajare.

Până în anul 2002, Grădina Zoologică nu a beneficiat de investiţii pentru modernizare şi reamenajări,  principalul motiv fiind situaţia juridică neclară a terenului, ceea ce a facut imposibilă alocarea de fonduri pentru investiţii de la bugetul local.

În cursul anului 2004, ca urmare a vizitei făcute la Grădina Zoologică din Szeged, Primăria Municipiului Timişoara a realizat Studiul de fezabilitate, iar în toamna anului 2004 Grădina Zoologică a fost inchisă publicului, pentru demararea lucrărilor de reamenajare propriu-zise.

Odată finalizat şi aprobat Studiul de fezabilitate, de către Consiliul Local al Municipiului Timisoara şi în baza proiectelor elaborate, au început lucrările de reamenajare, amenajare şi conformare la standarde europene. Primele lucrări de investitţi au vizat infrastructura: instalaţii electrice, reţeaua de apă-canalizare şi staţia de pompare a apelor uzate.

În anul 2006, lucrările de investiţii au continuat cu amenajarea de alei, parcaje, canale-  podeţe, sistematizare pe verticală, drenaj pentru adăpostul cerbilor şi construcţia  adăpostului  pentru urşi.

Grădina Zoologică din Timişoara a devenit membru ai Federaţiei Grădinilor Zoologice şi Acvariilor Publice, ceea ce  permite colaborarea şi cu alte grădinii zoologice  din ţară şi membri  EAZA.

În anul 2007, au fost finalizate lucrările la habitatele pentru emu, guanako, maimute capuchin, canguri pitici, struţi, păsări de apă şi Kinder-zoo.

În baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara  nr. 155 din 25.04.2007 - pentru aprobarea Acordului privind cooperarea între oraşele Szeged şi Timişoara, în domeniul dezvoltării locale, între cele două grădini zoologice, au fost stabilite relaţii de colaborare pe mai multe teme în ceea ce priveşte deţinerea şi bunăstrea animalelor în captivitate.


 

Grădina Zoologică a fost redeschisă pentru public la 1 iunie 2007, Ziua Internaţională a Copiilor, în condiţii în care habitatele pentru prezentarea colecţiei de animale asigurau toate condiţiile privitoarer la protecţia şi bunăstare a animalelor, în condiţii de captivitate.

Succesul a fost mare: sute  de mii de vizitatori au trecut pragul Grădinii Zoologice până în prezent.

Infiintată în 1997, Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România a fost reorganizată în 2007. FGZAR a urmărit încă de la început reprezentarea intereselor tuturor membrilor sai în parteneriatele interne și internaționale, dar și armonizarea situației grădinilor zoo și acvariilor din România cu standardele europene din domeniu.
Din 2012 FGZAR este membru asociat EAZA (cea mai înaltă poziție pe care o poate avea o asociație națională în cadrul EAZA-European Association of Zoos and Aquaria).
Acordul de parteneriat între Municipiul Timişoara şi Oraşul Szeged