In zilele de 6 şi 13 Mai 2010 - excursia de vizitare a Grădinii Zoologice din Timişoara de către elevii şcolilor oraşului Szeged, în cadrul Proiectului CARPATZOO
13.05.2010
La cele două vizite de lucru la Grădina Zoologică din Timişoara – în zilele de 6 şi 13 mai 2010, au participat elevii Şcolii generale cu predare în limba maghiară-engleză Madách Imre din Szeged şi elevii Şcolii Generale Arany János din Szeged, însoţiţi de profesorii însoţitori.
Excursia a avut ca oră de plecare – orele 7.00, în autocar, pe parcursul excursiei, copii au călătorit comod, într-o ambianţă veselă. După trecerea frontierei de la punctul de trecere a frontierei Kiszombor(HU)/Cenad (RO), după o călătorie de o oră, copii au ajuns cu bine la Grădina Zoologică din Timişoara.
La Grădina Zoologică din Timişoara, directorii Grădinii Zoologice din Timişoara şi ai Parcului Zoologic din Szeged şi colaboratorii din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu au primit oaspeţii şi le-au urat bun venit.
Copiilor li s-au împărţit pliante cu prezentarea oraşului Timişoara, a celor mai importante puncte de atracţie şi o hartă turistică în detaliu a Municipiului Timişoara. De asemenea, au primit un pliant informativ despre Grpdina Zoologică din Timişoara.
Copii au avut ocazia să interacţioneze cu animalele domestice din cadrul KINDERZOO.
La sfârşitul vizitei a fost decretat un moment de relaxare şi joacă la locul de joacă pentru copii.
















Cu ocazia vizitei, copii au beneficiat de o prezentare a colecţiei de animale, în limba maghiară, asigurată de inspectorul de specialitate biolog, angajat al proiectului CARPATZOO. Pe parcursul vizitei de aproximativ două ore, copiilor li s-a prezentat fiecare specie în parte, li s-au transmis informaţii interesante despre viaţa acestora, despre situaţia de protecţie a fiecărei specii în parte, întâmplări amuzante şi mici curiozităţi, pentru a face excursia cât mai atractivă. Cu ocazzia vizitei s-a subliniat importanţa grădinilor zoologice în activitatea de protecţie a speciilor de animale, importanţa programelor de protecţie şi a conceptului de dezvoltare durabilă. Copii au fost stimulaţi să interacţioneze prin mici concursuri de întrebări, urmate de explicaţii şi exemple de comportament responsabil faţă de mediu. În acest fel, vizita a atins pe lângă componenta informaţională şi cea educaţională, în spiritul protecţiei mediului şi a responsabilităţii fiecărui individ faţă de mediul înconjurător.
După o vizită plină de informaţii interesante, petrecută în aer liber în cadrului natural deosebit oferit de Pădurea Verde, copii au luat prânzul într-un restaurant situat pe malul Canalului Bega, într-un ambient natural deosebit.
După o scurtă perioadă de relaxare, grupurile au fost conduse într-un tur de vizitare al centrului istoric al Timişoarei, de aproximativ două ore, timp în care au vizitat oraşul începând cu Piaţa Sinaia (Küthl), Piaţa Maria, Piaţa Victoriei şi Catedrala Mitropolitană Timişoara, Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii şi Domul Romano-Catolic. Pe întreg parcursul excursiei, ghidul în limba maghiară asigurat de către Primăria Municipiului Timişoara a prezentat şi a povestit copiilor despre clădirile importante, palatele şi monumentele întâlnite, istoria lor, despre personalităţile care au marcat oraşul şi locurile prezentate, mici poveşti şi curiozităţi.
Hărţile puse la dispoziţie au fost utilizate în scopul educării elevilor către orientare turistică, fiind împărtăşite cu această ocazie sfaturi şi informaţii despre modul în care trebuie utilizată o hartă, modulde obţinere de informaţii.
Pe parcursul derulării turului în centrul istoric al oraşului, a fost prezentat şi Infocentrul Turistic Timişoara, locul în care se pot obţine cele mai competente informaţii turistice, centru care a contribuit la promovarea proiectului CARPATZOO în zona frontalieră.



După o scurtă perioadă de răgaz la izvorul natural din Piaţa Unirii, copii s-au reîntors la autocarul parcat pe malul Canalului Bega iar în jurul orelor 17.00 şi-au luat rămas bun, întorcându-se acasă, la Szeged.
|