Az Állatkert rövid történelme
 
Az Állatkert 1986-ban tárta ki kapuit a temesvári nagyközönség előtt. A közönség ekkor körülbelül 30 különféle állatot láthatott a kertben, szinte kizárólag hazai fajokat.

A Temesvári Városháza 2002-ben vette át Állatkertet. Sajnos még pár évig elhúzódott a terület jogvitája, majd végül a Városháza tulajdonába került a több mint 6 hektáros vadászerdei terület.

Az Állatkert 2004-ben bezárt a látogatók számára és elkezdődhettek a felújítási munkálatok. Felújították a terület villany-, víz- és csatornahálózatát, valamint megoldották a szennyvíz elvezetését. 2006-ban kikövezték a sétányokat, vizes árkokat és hidakat hoztak létre és megépítették a medvék állatházát.

Ezzel egyidejűleg váltunk tagjává az Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA), amely lehetővé teszi a hazai és külföldi állatkertek közötti hatékony kapcsolatépítést.

2007-ben elkészültek az állatházak és kifutók az emuk, kenguruk, guanacok, majmok, struccok, vízimadarak számára és a KINDERZOO nevezetű, békés háziállatokkal benépesített élőhelyek. Az állomány jelentősen kibővült, csodálatos állataival a Föld minden kontinense képviselteti magát.

Ugyanebben az évben határozatot írtunk alá a Szegedi Vadasparkkal a két intézmény közötti együttműködés céljából.

Az Állatkert 2007-ben, Gyermeknapon, június 1.-én nyitotta meg ismét kapuit a látogatók előtt, immár felújított külsőben, tágasabb, korszerűbb élőhelyeket biztosítva az állatfajok számára. A siker nem maradt el: több ezren lépték át az Állatkert kapuját már az első hónapban.