CARPATZOO Projekt bemutatása

Az „Egy Kárpát-medencében élünk - a Szegedi Vadaspark és a Temesvári Állatkert látogatóbarát fejlesztése” elnevezésű pályázatot az Európai Unió támogatja a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 – 2013 keretén belül.
 
A projekt kódja: HURO/0801/018
 
Vezető partner: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Csongrád megye, Magyarország
 
Projekt partner: Temesvár Város Polgármesteri Hivatala
 
Időtartam: A projekt 2009. októberében kezdődött és 2010. szeptemberében fejeződik be.
 
A pályázat a két testvérváros – Temesvár és Szeged szorosabb együttműködését segíti elő, célja a korábbi határok eltűntetése a közgondolkodásból, a határmenti települések polgárai számára a turisztikai vonzópontok népszerűsítése által. A célok között szerepel új állatkifutók építése, valamint  környezettudatos nevelést célzó foglalkozások, műhelytevékenységek, természetben szervezett nevelő tevékenységek szervezése, amelynek során az állatkertbe látogatók egy természeteshez közeli környezetben ismerkedhetnek az állatokkal. A két határmenti település és térség  természeti és kulturális örökségének népszerűsítését is fontos célpont. 
 
A közös projekt összköltsége 275.938 Euro.
A projekt partner, Temesvár Város számára a költségek összesen 92.168 Eurot tesznek ki, amelyből 90.324,64 Euro támogatás (85 ERFA +13% állami támogatás) és 1.843,36 Euro (2%) önrész;

 
A projekt a következő tevékenységek kivitelezését feltételezi:

1. A két tó rendezését, madarak és más víziállatok számára, amely a következőket feltételezi:
- Nyugati tó: a vízfelület növelése elsősorban szélesítéssel, és egy olyan medermélység létrehozása, mely egyenlő az elvezető csatorna mélységével a víz megfelelő elvezetése és tisztántartása érdekében. A rendezendő terület felülete hozzávetőlegesen 450nm.
- Keleti tó: vízfelület növelése, három, egyenként körülbelül 100 nm felületű kis sziget létrehozása, mindegyiken vízesések létrehozása szükséges. Ezek a kis szigetek otthont fognak nyújtani új állatfajoknak: majmoknak (makimajmok), vízimadaraknak (flamingók), vízimadaraknak (vadkacsák és pelikánok). Ehhez a vízfelülethez a zebrák is hozzáférhetnek.
A rendezendő terület felülete hozzávetőlegesen 3.500 nm.
A vízfelület mindkét tóra vonatkoztatva= 3.500 – 4.000 nm.
 
2. Felszerelések beszerzése – érintőgombos információs képernyők kihelyezése az Állatkertben, amely elősegíti a látogatók tájékoztatását a fontosabb állatkerti látnivalókkal kapcsolatban – élőhelyek, állatfajok, növényvilág, érdekességek, az útvonalak megjelenítése, a város turisztikai attrakciói, kulturális eseményei, valamint információk Szeged város turisztikai látványosságairól, a Szegedi Vadasparkról és a térségről.
 
A rendszer egy modern DVR-t is tartalmaz, valamint egy JOYSTICK KEYBOARD vezérlésű videokamera ellenőrző rendszert, speed doom kontrollal, mely különböző felhasználásokra állítható be. A rendszer egy Digital Light Processing technológiájú képernyőt tartalmaz, megfelelő felbontással, szünetmentes táppal (UPS), távirányítós ellenőrzéssel, valamint egy minimum 500 GB-s HDD-vel (Hard Disk Drive).
 
Ezen fejlesztések lehetővé teszik számos tevékenység népszerűsítését a médiában, mint például a környezeti nevelését, az állat- és növényvilág megismerését, gyermekek és fiatalok oktatását a természetben különböző műhelymunkák által, az ökoturizmust és a térség természeti és kulturális adottságait. Az informatív munkaállomások által ismertetett anyagok hozzásegítenek a Temesvári Állatkert befektetéseinek és látványosságainak, valamint a térség turisztikai és kulturális rendezvényeinek népszerűsítéséhez.
 
3. Webkamera rendszer létrehozása: a rendszer biztosítani fogja az egész Állatkert (sétányok, kifutók, állatházak) területén a képfelvételt, egy 20 videokamerás rendszer segítségével, amelyek felvételei elektronikus formátumban kerülnek feldolgozásra és 5-7 napig tárolhatók. A videokamerák kültériek lesznek, színes képeket készítenek, éjjel és nappal működtethetők, megfelelő lencsékkel és felbontással ellátva, működőképesek téli alacsony hőmérsékleteken és nyári kánikulában.
 
A felvételek elektronikus formában rögzítve lesznek és felhasználásra kerülhetnek a nevelői munka során, népszerűsítés és tudományos kutatások céljából. A kifutók ellenőrzése a webkamerák által lehetővé teszi az Állatkert hatékonyabb biztonsági szolgáltatásának megvalósítását is.

A webkamerás rendszer működtetése hozzájárul az állatállomány népszerűsítéséhez és a két intézmény, a temesvári Állatkert és Szegedi Vadaspark  közti hatékony együttműködés megvalósításában a projekt honlapján keresztül.
 
4. A projekt honlapjának elkészítése, amely a partnerek további együttműködési lehetőségeit biztosítja, az intézmények munkának népszerűsítése által.
            - A honlapon láthatóak lesznek a webkamerás rendszer által rögzített felvételek az állatházakból és kifutókból. A honlap hozzájárul az állatállomány és az állatkert által szervezettkörnyezeti nevelési foglalkozásoknépszerűsítéséhez,a környezettudatos magatartás kialakítását célzó tevékenységek lebonyolításához és tájékoztat a lezajlott tevékenységek eredményeiről, valamint ismerteti az állatkertben történő újításokat.
 
5. Ismertető kiadványok készítése – az Állatkertet ismertető füzet összeállítása, amely tartalmazza a fajok leírásait, az állatkertben zajló környezeti nevelési tevékenységeket, hasznos információkat, nyitvatartást, elérhetőséget, a Szegedi Vadaspark bemutatását és elérhetőségét, valamint a turizmus fejlesztését.  
 
6.  Ismeretterjesztő kirándulás szervezése a Szegedi Vadasparkba 90 gyermek és 10 pedagógus részére.

A Szegedi Vadasparki kiránduláson résztvevő diákok a temesvári általános iskolák közötti vetélkedőnek a győztesei lesznek, amelynek során a gyerekek földrajzi, biológiai és környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteit tesztelik.

A vetélkedő, valamint a bemutatásra kerülő mappa témája „A TEMESVÁRI ÁLLATKERT, A KÁRPÁT-MEDENCE NÖVÉNY- ÉS ÁLLATVILÁGA, A BIODIVERZITÁS VÉDELME”.
Az iskolák közötti vetélkedő megszervezése érdekében a Együttműködési Nyilatkozatot írnak alá az iskolák, amelyben részvételi szándékukat jelzik.
A kirándulás során felmerülő költségek a pályázat költségvetéséből kerülnek fedezésre.
 
7. A projekt keretén belül egy biológia-állattan szakon végzett személy alkalmazása, akinek feladata a gyerekek és fiatalok nevelését célzó foglalkozások, műhelytevékenységek, természetben szervezett nevelő tevékenységek, környezettudatos magatartás kialakítását célzó környezet-, állat  és növényvilág tisztelő tevékenységek lebonyolítása, a gyerekek és fiatalok tudatosítása a térség tájépítészeti, természeti és idegenforgalmi örökségével kapcsolatban. Továbbá, e személy feladatköre az Állatkert keretében szervezett oktatási tevékenységet is lefedi, biológia, állattan, ökoturizmus órák megtartásával.

Ez az alkalmazott munkaköre a következőkre is ki fog kiterjedni: az állatkert népszerűsítése, ismertető kiadványok készítése, idegenvezetői szolgáltatások nyújtása, a Temesvári Állatkert és Temesvár turisztikai ismerterése.