CarpatZoo

Eveniment regretabil la Grădina Zoologică
19.09.2016

                                            COMUNICAT DE PRESĂ
           
 
 
În cursul zilei de Vineri, 16 Septembrie 2016, în jurul orelor 12.30, la  Grădina Zoologică a Municipiului Timișoara s-a înregistrat un eveniment regretabil, îngrijitorii constatând  moartea în interiorul padocului a unui exemplar de zebra (Equus zebra), donat în luna August a.c. de către Societatea Comercială „CONTINENTAL Automotive Products” S.R.L. Timișoara.

Acest eveniment este cu atât mai grav, în condițiile în care moartea animalului a survenit subit, iar în cursul dimineții starea de sănătate a zebrelor a fost una bună, fără niciun element care să conducă îngrijitorii ori medicul veterinar la suspiciuni ori indicii privitoare la o eventuală alterare a stării de sănătate a animalului. 

Astfel, în cursul aceleași zile, s-au luat măsurile corespunzătoare de izolare și transport a animalului la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, în vederea realizării necropsiei și a  unui set de analize complet în laboratoarelor universitare (inclusiv analize toxicologice), care să releve diagnosticul și să evidențieze cauza producerii decesului animalului.

De asemenea, s-a contactat și Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, în vederea informării asupra incidentului și prelevării de probe și de către această instituție de specialitate, pentru realizarea în paralel de analize de laborator de specialitate asupra probelor recoltate, prin laboratoarele de specialitate ale D.S.V.S.A.

Informăm pe această cale persoanele interesate că, pe lângă ancheta administrativă deja demarată, se fac toate diligențele pentru clarificarea cauzelor și identificarea unor posibile responsabilități privind decesul animalului, interesul fiind acela de a aduce lumină asupra incidentului și de a preveni în viitor astfel de evenimente cu totul și cu totul nedorite.

Detaliile și informațiile legate de rezultatele de laborator și a anchetei administrative demarate vor fi comunicate în cel mai scurt timp, după finalizarea acestora.
 
 
   DIRECTOR DIRECȚIA DE MEDIU,                 RESPONSABIL COMPARTIMENT 
                                                                               GRĂDINA ZOOLOGICĂ,

              
 Adrian – Amedeo BERE – SEMEREDI                   Claudiu – Martin CHIRA